Return to site

Дизайн мисленето среща мейкър движението: софтуерът и хардуерът зад една иновация

от Виолетка Славова

· Design Thinking,workshops

Какво е това мейкър? Откъде започва мейкър движението? Кои са машините за дигитална фабрикация, както и къде в България може да ги видите и изпробвате в действие? Как дизайн мисленето и мейкърите се допълват в перфектен синхрон?

В действителност, мейкър-движението и дизайн мисленето делят общо ДНК, което ги прави естествено продължение едно на друго; мейкър философията е изградена върху прототипирането (създаване на груби, както и по-рафинирани модели, онагледяващи бъдещия продукт или услуга) и бързите итерации (подобряване на прототипите). Съвсем не случайно и двата компонента са ключови стъпки в процеса на дизайн мисленето.

Ако дизайн мисленето е подход за намиране на нестандартни решения, в чийто център стоят действието и правенето (въпреки, че името не го подсказва), то по самата си дефиниция мейкър движението (от английски to make—правя, изготвям) попада точно в десятката. Може да се каже, че мейкърите са занаятчиите на бъдещето, които използват в творенията си не само стандартните инструменти като фрези, стругове, поялници и др., а са разгърнали потенциала и на дигиталната фабрикация: 3D принтиране, лазерни режещи плотери, термоформуващи машини, и дори програмиране. Но революционната идея не се крие в странно-звучащите интрументи, а във факта, че всеки един човек, чрез малко обучение, може да се възползва от тях, за да се превърне в истински дизайнер и да изработи какъвто и да е предмет, измислен от него самия.

Представете си, че счупите любимата си чаша за кафе, която е останала единствена от древния сервиз, който сте наследили от прабаба си. В ИКЕА няма да си намерите същата, нито пък може да си я поръчате да ви я изработят в някой завод, защото ще ви кажат, че трябва да поръчате сто хиляди бройки. Какво правите? Ето какво: събирате парчетата от чашата, занасяте ги в местния Фаб Лаб - мястото където се подвизава всеки уважаващ себе си мейкър; там страхотно мили и ентусиазирани хора ви помагат и показват как да сканирате парчетата, как да ги наредите отново заедно в компютърен модел и как да си изпринтирате чисто нова бабина чаша на 3D принтера (едно устройство, което между другото ще влезе във всеки дом не много далеч в бъдещето, точно както 2Д принтерът го направи вече). Не само че си имате чисто нова чаша, а по-късно когато си развихрите фантазията и решите, че искате да си изпринтирате модел, измислен от вас самите, всичко е все така лесно и достъпно, дори никога да не сте се имал за дизайнер.

Не случайно през 2001, когато се заражда първият Фаб Лаб в Масачузетския Технологичен Институт, неговото мото е: “Дайте на обикновените хора правилните инструменти и те ще измислят и изработят най-невероятните неща.” Ето защо, ако дизайн мисленето е софтуерът, който подпомага иновациите стимулирайки креативната ни увереност, то дигиталната фабрикация е хардуерът, който позволява физическото прототипирането на всякакви идеи, дори наглед невъзможните. Фактът, че работата на машините се командва от компютър, дава не просто невероятна прецизност на изпълнението, но и възможността лесно да се подобри дизайна и да се направи бърз нов прототип—така наречените итерации в дизайн мисленето.

Използването на двата метода едновременно отваря страхотни нови възможности за креативност и изобретения от нов тип. Това е и причината екипът на designthinking.bg да ви покани на съвместната работилница “Предколедно Подаръчно Майсторене” заедно с креативните ни приятели от SmartFabLab—единственият и първи по рода си Фаб Лаб в България. На 15 и 17 Декември 2016 ще имате възможността да изготвите уникален подарък за Коледа за ваш близък, работейки по метода на дизайн мисленето и използвайки невероятните инструменти на SmartFabLab.

По време на работилницата, освен акцентът върху прототипирането с дигитални технологии, ще развием и друг ключов компонент на добрия дизайнер: емпатията. Всички участници ще преминат през пълен цикъл на дизайн мислене чрез дейността “дизайн на подарък” - класическо упражнение в дизайн мисленето, което насочва вниманието към нуждите на този, за когото се прави дизайна. Умението да “влезеш в обувките” на хората е критично важно, за да може един дизайн да не е самоцел, а наистина да сработи, отговаряйки на определени нужди и радвайки хората, за които е предназначен.

Освен умението за емпатия, работилницата ни ще ви развие всестранно като дизайнер: ще научите нови техники за креативно мислене, ще се научите да работите с инструментите на бъдещето и ви уверяваме, че ще се забавлявате през цялото време. Подарете на себе си и на приятел това невероятно предколедно изживяване! Нека майсторенето да започне сега!

Статията е подготвена от Виолетка Славова - архитект и коуч по дизайн мислене в DesignThinking.bg. Виолетка е завършила Архитектура в Политекнико ди Милано,

където пралелно работи в звеното за иновации ASP. Там за първи път тя оценява силата на дизайн мисленето. За нея дизайн мисленето е работа на границата между дисциплините където креативността е най-висока.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK