Return to site

Защо Станфорд избра да дойде в България?

· Innovation,Design Thinking,service design,customer experience,workshops

В края на 2018-та точно преди всички да излезем ваканция имахме удоволстивето да посрещнем група студенти и преподаватели от Магистърската програма по Бизнес администрация на Станфордския университет. Когато месец по-рано получихме писмо, лично от декана на Бизнес факултета, за малко да го игнорираме като поредния спам имейл. Имейлът се оказа съвсем истински, а желанието на студентите да посетят именно България, по време на ежегодната си работна визита, не само реално, но и дълбоко осмислено.

Ежегодната работна визита се нарича Global Study Visit и има за цел да обогатява знанията на студентите за условията за бизнес извън Америка. Всяка година студентите избират дестинация, която ги вълнува и за която биха искали да научат повече. Тази година студентите единодушно избират България! Тя им става интересна заради прехода от планирана към пазарна икономика. Колкото повече четат по темата, за да се подготвят за визитата, толкова по-впечатлени са как България, въпреки турбулентното начало в годините на прехода, в момента е една от най-бързо развиващите се икономики в Европейския съюз и предпочитана дестинация за бизнес за индустрии като IT и BPO.
Радваме се, че по време на визитата студентите избраха да се срещнат с DesignThinking.bg и бяха отличили компанията ни като един от факторите за развитието на клиентско-ориентираното мислене и иновациите в България. Честта е огромна, имайки предвид, че по време на посещението си студентите се срещнаха и с бившия президент на България - Росен Плевнелиев, Стивън Съливън - президент на Американския Университет в България - институция, която от 1991 година обучава кадри на световно ниво, LAUNCHHub Ventures, фонд инвестирал 30М от създаването си и привлякал над 20М follow-up инвестиции, и Управителните директори на някои от най-големите банки, IT и BPO компании в България.
Осъзнавайки, че сме в лигата на големите, с които не можем да се съревноваваме нито по години опит, нито по направени инвестиции, решихме да заложим на това което правим най-добре - дизайн на преживявания.
За място на събитието избрахме фантастичната приемна с фреските в Cosmos Co-working Space. С помощта на архивни снимки и един от най-добрите съвременни разказвачи на истории - Димитър Кенаров върнахме студентите в годините, когато по времето на Тодор Живков, сградата е помещавала Съюза на българските писателите, за който самият Георги Марков казва "Ни плащаха за да не пишем."

През историята на либерализирането на словото и книгоиздаването стигнахме до либерализирането на бизнеса, влизането на България в Еропейския съюз и съврменните условия за бизнес у нас. В три панела (fireside chats), модерирани заедно с наши партньори, си говорихме за предприемачесто, за политики, които стимулират бизнеса и разбира се за мястото на добрия дизайн в бизнеса.

За да е пълно преживяването посрещнахме студентите с греяна ракия с ароматни подправки - signature cocktail на невероятната Деси Славчева от SoGood, с която сме работили по изграждането на цялостния и бранд и портфолио от услуги и продукти, но затова ще разкажем друг път. Изпратихме Сатнфорд с модерна трактовка на традиционни Коледни ястия, отново отSoGood, и българско вино, подбрано както винаги от нашите приятели от GrapeCentral. Получи се истински happy hour!
С благодарност от Станфорд ни писаха:
"Happy New Year! We are back starting winter quarter, and the buzz about the trip is still going strong from our students! We very much enjoyed our time in Bulgaria – what a welcoming, beautiful, historically rich place. Again, thank you for your time and wonderful insights on design thinking, policy, and entrepreneurship in Bulgaria - our students highlighted the fireside chats and happy hour as a highlight of the entire trip. And the food - absolutely incredible and a great take on traditional Bulgarian dishes! We are so lucky to have you make our trip so memorable!"
Ние им написахме обратно:
"Happy New Year to you too! Choosing to do your Global Study Visit in Bulgaria was an acknowledgment of our efforts to promote good design in all sectors of Bulgarian economy and an inspiration to work harder and do better in 2019. You chose Bulgaria, we choose it twice!"

И така за 2019-та избираме България и обединена Европа. Ще се фокусираме да помагаме на още повече организации да обучават служителите си в методите на добрия дизайн на услуги, да случват проекти, които качествено подобряват клиентските преживявания и развиват смислени иновации, които да ги отличат на Европейския пазар.

 

Фотографиите са на Михаил Новаков, с благодарности!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK