Return to site

5 урока по лидерство от d.school

Автор Елина Желева

По-рано тази седмица по време на Международната седмица на дизайн мисленето в Берлин имах възможност да си поговоря с Джордж Кембъл. Джордж е основател на d.school - Училището по дизайн мислене към Станфордския Университет и негов дългогодишен директор. В момента заема ролята на глобален директор и е отговорен за разпространението на d.school по света.

Международната седмица на дизайн мисленето, за тези, които не са запознати, е събитие, което се провежда всяка година и се фокусира върху последните проучвания и практики в дизайн мисленето. Организирано е от HPI School of Design Thinking - Училището по дизайн мислене в Потсдам в партньорство със Станфордския d.school и е отворено за участници от цял свят. Ръководи се от директорите на двете училища за дизайн мислене - Клаудия Николай и Джордж Кембъл и има за цел да въведе участниците в принципите на процеса на дизайн мислене, като постави участниците пред истинско дизайн предизвикателство.

Предизвикателството тази година беше свързано със създаването на споделено работно място. Сигурно предполагате, че разговорът беше свързан основно с иновации в пространството, но всъщност главната тема беше лидерство и създаване  на успешен екип по иновации. Ето и петте урока на тези теми, които научих от срещата си с Джордж.

Баланс между работа и личен живот

Според Джордж, балансът между работа и личен живот съществува, когато не ги отделяш едно от друго. „Важно е да разбираш какво се случва в живота на хората, с които работиш и да им помагаш според техните нужди. В d.school  културата на работа е базирана на лично отношение. Ние целим да намираме хора, които на работното място са такива каквито са в реалния живот. Това създава една рядко срещана лично-работна среда.“- казва Джордж Кембъл. И действително, ако всички знаем, че личният живот оказва влияние върху представянето на работното място и обратно, защо продължаваме да изграждаме стени между двете?

Подбор на хора

„Никога не наемайте хора според длъжностна харакетеристика!“- това беше съветът на Джордж. Неговата рецепта за подбор на хора е свързана с това винаги да се намери някой, който подхожда не само на ролята, но и на екипа, a и който подхожда към работата по уникален начин. Той подбира хората според това кои са всъщност и споделя - „Има значение кого избираш! Ние искаме да работим с хората, които изразяват себе си свободно. Ако бъде назначен някой, който е добър за работата, но затворен в себе си, това оказва негативно влияние върху останалите и те също се затварят. Екипът е като балон  - нуждае се само от една игла, за да се спука.“.

Работно пространство

Джордж каза, че той е бил вдъхновен от мислите на Дейвид Бирн относно това как пространството влияе върху иновацията (да, Дейвид Бирн от Talking Heads!). В своя известен TED Talk от 2010, Дейвид разказва как архитектурата е допринесла за иновациите в музиката. Дейвид вярва, че креативността се влияя от контекста и мястото създава музиката, не обратното, и показва много примери от историята на музиката като доказателство.

Джордж също е убеден, че контекстът влияе върху креативността. Това е причината, поради която всичко в d.school е създадено така, че да приветства съвместна работа и експерименти. Бели дъски на колела, на които да бъдат записани спонтанните идеи, и материали за изготвяне на бързи прототипи са само някои примери. Джордж казва, че често в живота играем роля, в която се опитваме непрестанно да показваме най-доброто от себе си. „Правим същото и в дизайна на офис пространства - създаваме впечатляващи рецепции, модерни лобита и конферентни зали, а забравяме за екипното пространство. В d.school ние искаме хората да бъдат просто себе си и да се чувстват комфортно, когато работят в екип, затова и пространството изглежда различно.”

В d.school, когато влезеш през предната врата влизаш в кухнята, а ако влезеш през страничната - в гаража. „Това са специална места, особено в американската култура, които са заредени с много креативна енергия, а креативната енергия е нашата основна цел! Освен функционалност всяко споделено място за работа трябва да се опита да открие своя символ на креативна енергия и да го пресъздаде чрез пространството.“.

Прозрачност и креативност

И Клаудия Николай и Джордж Кембъл говориха за това колко важно е да се премахнат визуалните и звукови бариери в офис пространството т.е. за възможността да виждаш и чуваш какво правят другите и да се включиш. Това създава прозрачност в офиса, която е полезна за креативния процес. Разбира се, трябва да има баланс - затова и двете училища имат тихи местенца, където хората могат да си вземат почивка.

Попитах Джордж кое е неговото любимо място в d.school, а вместо това той ми отговори, че има любимо време. Обича да отива в d.school рано сутрин, преди всички колеги, когато е тихо и полусветло, и да се наслаждава на това как постепенно мястото се изпълва с хора и креативна енергия.

Време за неформални разговори

През деня докато мястото е много натоварено, Джордж обича да си взима почивка за кафе с колега. Нарича го „кафе поклонничество“. Това са спонтанни разходки до близкото кафене по време на които може да си побъбрят. „Хората често мислят, че официалните срещи са най-важните, но всъщност времето между тях има по-голямо значение. Времето, в което отиваш на среща и си говориш с някой колега, вървейки по коридора, или когато се връщате и минете през кафенето. Това са най-важните срещи, в които не се водят записки, а хората са себе си и свободно дискутират, и комбинират идеи.”

Тези пет урока по лидерство може да изглеждат като малки подробности за някои от вас, но в повечето случаи малките неща правят впечатление на екипа. „Ръководенето на екип е като градинарството“ каза Джордж в края. „Има много неща, за които трябва да се грижиш, но крайният резултат е извън твоя контрол.“

За автора: Елина Желева, EMBA e професионалист с над 12 годни опит в областта на стратегическото планиране и иновации. Елина е консултант и коуч по дизайн мислене завършила най-престижното училище в тази област - HPI School of Design Thinking в Потсдам и Станфорд. През 2014, тя основава DesignThinking.bg - първата агенция в България, която предлага консултиране и обучения по дизайн мислене за корпорации, публични организации и стартиращи компании, по класическия модел на обучение на Станфорд.

Статията е първоначално публикувана на английски в https://medium.com/@ellie_zheleva/5-leadership-lessons-from-the-d-school-36ed85c124d4#.2gyb7ff2c.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK